Je hebt het misschien al meermaals op de digitale kanalen zien verschijnen. Meer en meer fotografen grijpen terug naar het analoog toestel en scholen beginnen terug analoge fotografie in de opleiding te integreren. Begrijpe wie begrijpe kan.
Misschien moeten we ons de vraag stellen waarom fotografen opnieuw analoog willen fotograferen?
Waarom zou je het jezelf moeilijk willen maken, net nu wanneer fotografie zo eenvoudig geworden is door de opkomst van de systeemcamera's?
In een tijdperk van Spotify, Netflix, Streamz, Sociale Media, enz...is er een overaanbod aan content en merken we dat we meer aan het zoeken, dan aan het genieten zijn. Dit is allesbehalve bevorderlijk voor het mentaal welzijn. Al zeker niet na een covid-periode en de huidige crisis. Volgens mij is hetzelfde aan de hand in de fotografie.
Om de haverklap komen er nieuwe digitale toestellen op de markt.
Ze bieden allemaal minder ruis, meer beelden per seconde, betere autofocus en meer megapixels. Hebben we echt 40 beelden per seconde nodig? 100+ megapixels?
De meeste van mijn beelden zijn op een 24 megapixel crop-camera geschoten. Die beelden worden in boeken en magazine's gedrukt, en worden ook nog eens metersgroot afgedrukt voor aan de muur. Waarom moet ik upgraden?
We krijgen nauwelijks de tijd om van ons toestel te genieten en het te leren kennen, als er al een nieuw model op de markt komt. Vroeger was het simpel, je had jouw analoge camera en die was voor het leven.
Technische perfectie is de dooddoener van emotie
Fotografen zijn de 'afgelikte' beelden beu
De laatste jaren draait alles om technische perfectie. Er mag geen tikkeltje ruis aanwezig zijn, geen millimeter overbelicht, de witbalans moet correct zitten, de scherpte optimaal en ga zo maar verder.
Als we registratiefotografie buiten beschouwing laten, dan primeert sfeer en emotie nog steeds over de technische perfectie bij mij.
Avondfotografie, uit de hand op ISO12.800. Niets scherp, vol ruis & korrel.
Sommigen vergeleken het met een Bresson! Een beter compliment kan je niet krijgen.
Wist je dat?
In de filmwereld, waar ze nu in 4K en 8K (kunnen) draaien, gebruiken ze speciale (diffusion) filters om de scherpte te verminderen.
Teveel toeters en bellen
Het menu van een digitaal toestel is veel te uitgebreid en bevat te veel opties. Geef toe, je vindt zelf de helft niet terug en niemand leest graag de handleiding.
Een te groot aanbod
Alhoewel er veel objectieven bestaan voor analoge camera's, hadden fotografen er in vroegere tijden niet veel. Dat was voor de rijke mensen weggelegd.
Als we nu op pad gaan, moeten we al uit meerdere lenzen een keuze maken, tenzij we willen zweten en onze rug willen breken. Dit zal ook één van de redenen zijn waarom deelnemers aan de One-Lens-Walks zich achteraf bevrijd en geïnspireerd voelen.
Wist je dat?
Fujifilm heeft de nieuwe bestellingen van de Fujifilm X100v on hold geplaatst omdat ze niet kunnen volgen met fabriceren. Een toestel dat al enkele jaren bestaat. Het compacte formaat met een vaste lens neemt heel wat kopzorgen weg en maakt fotografie terug Fun!
Filmsimulaties
Ook al moet de analoge fotograaf bij het aankopen van het filmrolletje bepalen welke sfeer die in de beelden wenst te benaderen, de keuze was niet zo chaotisch als in nabewerking. Nu moeten we die in Lightroom importeren, bewerken, naar photoshop exporteren om enkele storende elementen weg te klonen, liefst ook nog eens door Nik Software om sfeer toe te voegen en dan natuurlijk nog eens wat ruis verminderen want anderes krijgen we daar commentaar op.
Wist je dat?
In "betere tijden" had je verschillende soorten filmrolletjes; de ene had een magenta-zweem, de andere wat meer of minder contrast, enz... De filmrolletjes met de correcte witbalans werden het minst verkocht.
Fujifilm heeft al heel wat van deze filmsimulaties standaard in het menu zitten. Waarom doet ieder merk dat niet? Dan kunnen we heel eenvoudig die sfeer van de analoge foto's terug oproepen.
Moet je nu een analoog toestel kopen?
Zeker en vast! Ik ben van mening dat iedereen dat eens moet proberen. Koop een simpel toestel nieuw of tweedehands. Achteraf staat die mooi op de kast of het is, als de trend zich verder zet, een goede investering.
Ik denk dat we bovenstaande bedenkingen kunnen terugbrengen naar mentaal welzijn, naar onthaasten en het verlangen naar simpelere tijden. Een tijd waar we minder keuzes moesten maken en waar we ons konden concentreren op compositie, het beeld en sfeer.
Moet je overschakelen op analoge fotografie?
Zeker niet, maar misschien moet je bij de bovenstaande bedenkingen wel eens stilstaan en...
niet altijd voor het duurste en meest uitgebreide cameramodel gaan
eens op pad gaan met een klein toestel en een vast objectief
niet altijd proberen de technische perfectie te benaderen.
Er zijn natuurlijk nog heel wat andere reden waarom fotografen analoog werken. Heel het procédé is niet enkel rustgevend, maar ook nostalgisch, indrukwekkend en zoveel meer. Nooit zal ik die eerste foto vergeten die geleidelijk aan tot leven kwam in het ontwikkelbad...
Als je benieuwd bent hoe een foto in de donkere kamer tot stand komt. Bekijk dan even deze video:
Wil je graag de donkere kamer technieken toepassen in Lightroom? Dan kun ik je zeker verder helpen tijdens een live en een online workshop.
In deze video nieuws van de fabrikant Pentax. Die gaat spoedig (ook) weer analoge toestellen fabriceren en in hun assortiment opnemen:
https://www.youtube.com/watch?v=FXUmpqY3nWQ&t=0s
Vond het vroeger geweldig de analoge camera en de donkere kamer was magisch. Toch ben ik ook heel blij met mijn computer als "donkere kamer" op mijn bureau.
Ik kan mij hier volledig in vinden.
Op stap gaan met een analoge 6x6 geeft zo veel voldoening. De waist level finder is een droom om mee te werken, zeker voor brildragers. En tevens een goede training in het maken van je compo, je hebt maar 12 shots op 1 filmrol ! Dus geen "spraying and praying"
Fijne herinneringen aan de analoge fotografie. Voornamelijk zwartwit, zelf ontwikkelen... Heerlijke foto's met de Mamya 645 middenformaat camera. En ja, ik heb nog altijd mijn F100 Nikon camera! Alleen wat moeilijk om films te vinden en te laten afmaken.