Wat een rollercoaster is het al geweest... Als fotograaf droomde ik er altijd al van om een fotoboek uit te brengen. Aan educatieve boeken is er geen gebrek op mijn website, maar een boek waarin je kunt bladeren en wegdromen...dat moest er al jaren komen.
Naast het geven van workshops en het begeleiden van reizen, is er eigenlijk nooit veel tijd geweest om me daar echt eens aan te zetten. De lockdown legde al deze activiteiten stil en zorgde ervoor dat ik de eerste stap kon zetten.
STAP 1 | Van de speld en de hooiberg
Ik kon en mocht niet werken en naast het fotokot begon ik dan maar over een concept voor een boek te denken. Een concept waar ik mezelf en anderen mij in konden herkennen. Na veel brainstormen, besloot ik dan maar om 3 passie's samen te brengen; zwart-wit fotografie, Afrika en bescherming.
STAP 2 | Het zoeken naar een uitgever
Ik heb er veel aangeschreven en enkele waren enorm geïnteresseerd. Bij iedere positieve reactie was ik superenthousiast, maar dat enthousiasme maakte al snel plaats voor teleurstelling. Een uitgever draagt, de dag van vandaag, niet meer alle kosten. Zeker al niet als je geen "naam" hebt. De eigen kost zou ergens tussen de 9.000 euro en18.000 euro liggen en dat vond ik er wat over. In ruil krijg je als fotograaf natuurlijk een aantal exemplaren, waarvan je zelf de inkomsten mag houden, en van de winst van de exemplaren die de uitgever verkoopt, hou je, als je geluk en een goeie deal hebt, een paar euro over. Samengevat, als ik alle boeken verkocht, ging ik net niet uit de kosten geraken, maar de uitgever zou er goed aan verdienen. Dit was dus geen optie.
STAP 3 | Uitgeven in eigen beheer
Alles wat je zelf doet, doe je beter en ik hoop, goedkoper! De kost blijft, voor 500 exemplaren, loopt nog steeds tegen de 10.000 euro aan, maar wanneer je dan alle exemplaren kunt verkopen, hou je er nog iets aan over. Dat is al een betere deal, maar dat betekent ook dat je alles zelf moet doen. Niemand doet de lay-out voor je, niemand kiest het papier, er is geen copywriter die de teksten naleest en zelf moet je op zoek gaan naar een geschikte drukker en tientallen offerte's opvragen en vergelijken.
So be it. Een jaar verder (mei 2021) en ik heb mijn drukker gevonden. Drie proefdrukken, aan 250 euro per stuk, verder en ik heb de densiteit van zwart gevonden. Nog de lay-out nazien, teksten schrijven en het boek kan gedrukt worden. Yes!
Maar we mogen terug meer mensen zien en voor mij betekent dat ook dat ik terug workshops mag geven. Eindelijk! Na iets meer dan een jaar op minder dan een halve omzet gedraaid te hebben, moet er toch ook eens iets van centjes binnenkomen. Het boek moet dan maar wachten.
STAP 4 | Voorverkoop
De drukker kan mijn boek op 2 weken afwerken. Top! Ik start alvast de voorverkoop zodat ik toch al een deel van de van het drukwerk daarmee kan financieren. Het gaat toch nog steeds over een bedrag van 5 cijfers. Een excel-berekening van kosten en uitgaven, toont mij een verkoopprijs van 45 euro per boek. Een prijs die in het gemiddelde ligt van gelijkaardige boeken bij mijn collega's. De mensen die mij in voorverkoop steunen, krijgen een korting en een gesigneerd exemplaar...39 euro.
STAP 5 | De laatste stap
Althans, dat dacht ik....
Net wanneer ik mijn manuscript naar de drukker wou doorsturen, word ik door een uitgeverij gecontacteerd. Een uitgeverij die zich in kunstboeken specialiseert en mijn boek in drie talen wil uitgeven en in het buitenland verdelen. Een OMG is hier wel terecht!
Het boek gaat even on hold en afspraken worden gemaakt. We naderen het einde van de voorverkoop wanneer we te horen krijgen dat het papier pas in april geleverd kan worden. Covid toont nogmaals haar impact. Dat is geen goed nieuws want de release van het boek werd beloofd voor december. Daarbij komt nog eens dat het boek, doordat de uitgever er duizend extra laat drukken, goedkoper kan aangeboden worden (nvdr. 35 euro). Maar dat is eenvoudig op te lossen door de mensen een stuk terug te betalen.
STAP 6 | the Final Countdown
We hebben een nieuwe drukker gevonden die het papier in januari kon krijgen. De lay-out werd nagezien, de teksten werden vertaald en vorige week heb ik de "klaar-voor-druk" proeven aan de pers goedgekeurd. Het boek "Exit Africa" wordt op dit moment, halverwege januari, gedrukt en ingebonden. De levering is voorzien voor, laten we wat speling nemen :-) , eind februari.
Er worden slechts 500 gesigneerde exemplaren verkocht.
De uitgever zal nog eens duizend exemplaren over verschillende boekhandels in binnen- en buitenland verdelen.
Er zijn nog steeds gesigneerde exemplaren beschikbaar, maar op = op.
Wat moet dit een reis voor je zijn geweest Jeffrey.
Ik bewonder jou doorzettingsvermogen. En ik wacht geduldig op mijn exemplaar.
ik ben heel benieuwd hoe uiteindelijk het eindresultaat is geworden. Groet Johan Bosman
Ik had dit boek reeds op 25 oct. 2021 in voorverkoop bestelden betaald en zou het graag gesigneerd willen ontvangen. Graag zie ik ernaar uit. Helmgard Ziehm
Prachtig Jeffrey. Ik kijk er hoopvol naar uit.
Proficiat, Jeffrey. Een mooie bekroning na een lange lijdensweg. Toont nog maar eens aan dat elke moeilijke periode zoals Covid leidt tot nieuwe opportuniteiten …
Dag Jeffrey, ik wil graag intekenen op je boek, maar heb geen zin om zoveel portkosten te betalen. Ik wil dan wel wachten tot het in de boekhandel ligt. Heb het in het verleden ook zo gedaan bij andere fotoboeken : gereserveerd in de SB en het gaan halen als het beschikbaar was. Weet jij of het bij de Standaard Boekhandel verdeeld wordt? Ik kijk er alvast naar uit!